maandag 28 juli 2014

Het juiste licht

 Na een ruim geruime tijd geen camera te hebben aangeraakt de laatste weken weer begonnen met macrofoto's. Gewoon in de buurt van mijn huis ,veelal s'morgens vroeg omdat dan dat kleine spul niet steeds weg kruipt.  Ook maar steeds een onderwerp kiezen en dan maar zoeken naar een mooie achtergrond. Dan goed kijken en veel schuiven met het statief zodat er mooi licht in de achtergrond ontstaat. Soms ook nog het onderwerp wat extra  oplichten met een klein zaklampje en een reflectieschermpje.

 Een Icarusblauwtje in de slootkant waarbij het zonlicht tussen de bomen doorschijnt in het water. Het blauwtje aan de voorzijde opgelicht met een zilver reflectiescherm.


 Een roodkopkever diep in het onkruid . De achtergrond opgelicht met een zaklamp en de voorgrond met een reflectiescherm


Onder het spinnenweb een reflectiescherm gelegd om de draden beter zichtbaar te maken


 Deze zachte reigersbek stond in het zand. Het bloemetje in de schaduw gehouden en vervolgens 1,5 stop overbelicht. Ook in de voorgrond wat bergjes zand geschoven en daar schuin overheen gefotografeerd.


 Deze krekel tussen de bladeren precies in de zon . Door de bladeren heen de foto gemaakt zodat de zachte groene tinten ontstaan


 Een slak in het warme ochtend licht met in de achtergrond de dauwdruppels die het zonlicht breken


 Deze pantserjuffer wachtend op het moment dat hij wordt opgewarmd door de zon . Door een opening tussen de bladeren van struik en het tegenlicht ontstaat dit silhouet wat mooi afsteekt tegen de lichte achtergrond
6 opmerkingen:

 1. Hoi Frans.

  Heel mooi zijn ze geworden de foto's Frans.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's met een mooi sfeertje.
  Je hebt er echt werk van gemaakt.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Frans, leuke serie over de mini natuur, fraai uitleg ook erbij.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige macro-opnames weer. Heel sfeervol. Vooral de krekel vind ik super geslaagd. Fijn de uitleg die je erbij geeft. Mooi resultaat bij het spinnenweb! Reflectiescherm wil ik nog wel eens gebruiken, zaklampje eigenlijk nooit. toch maar eens gaan doen.
  groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk dat je uit de doeken doet hoe je de foto's gemaakt hebt, daar leer ik weer van. Zo goed dat je nog weet wat je bij elke foto gedaan hebt. Ik zit ook wel eens te rommelen met lampje en reflectiescherm maar dan weet ik later echt niet meer wat ik nou precies deed.
  Mooie serie weer!

  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen