zondag 1 februari 2015

Een molentocht

Al heel lang hoop een keer dat ik eens de molens in de Alblasserwaard met sneeuw en ijs kan fotograferen . Maar helaas wil het de laatste twee jaar niet echt streng winteren en moeten we het doen met wat koude nachten. Dus begin januari ben twee keer de Lek over gestoken richting Groot Ammers en Streefkerk . Hier staan een groot aantal molens waar je goed bij kan komen en het is er veel rustiger dan bij het nabij gelegen Kinderdijk. Dus op tijd weg met de pont overvaren zodat ik nog in het donker op de plek aanwezig ben. Door de koude en nachtvorst is de lucht kraakhelder en zijn zelfs de vliegtuig strepen in de lucht niet zichtbaar. Het is nog een uur voor zonsopkomst en aan de horizon begint het langzaam licht te worden . Camera op statief geplaatst en de instellingen handmatig instellen en uit proberen hoelang belichten . Uiteindelijk werd de sluitertijd in het donker tussen de 30 en 45 seconden . Later toen het steeds lichter werd ging de sluitertijd omhoog . Ook verdween de koele diepblauwe kleur in de lucht .

De onderstaande foto's zijn van tweede morgen , minder koud en met bewolking . Gelijk zijn de kleuren minder intens blauw. Uiteindelijk trok de lucht ook helemaal dicht met wolken.


Nadat de lucht helemaal bewolkt raakte en het nevelig werd nog even terug gegaan naar Groot Ammers  en de onderstaande foto gemaakt. Later in zwart-wit omgezet. Door de nevel ontstaat een mooi rustig beeld wat beter tot zijn recht komt in zwart-wit11 opmerkingen:

 1. Hoi Frans.

  Heel mooi zijn je foto's van de molens.
  Misschien komt er nog eens een kans voor je in de sneeuw.
  Maar deze zijn ook erg mooi.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto serie Frans, knap gedaan. Werkelijk fantastisch de weerspiegeling in het water.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook al is je droom nog niet uitgekomen,het is natuurlijk nog geen mei maar deze heb je alvast en het zijn beauty,s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fraai hoor, leuk, is ook mijn streek!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 5. absolutely beautiful. I LOVE all of them.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gossie, vaart de pont al zo vroeg??!
  Je vroege opstaan in elk geval beloond, dit is ook zonder sneeuw en ijs heel prachtig.
  Nr 1 en 5 vind ik de allermooiste, en interessant om de verschillen in kleur en sfeer te zien. Ik heb geen voorkeur, ze zijn allebei super!

  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow - these are stunning shots.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het vroege opstaan heeft tot heel mooie opnames geleid. De openingsfoto is prachtig. Wat een stilte en rust straalt hij uit. De eerste van de tweede ochtend is ook al zo mooi met dat zachte roze in de lucht en de wuivende rietstengels.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Frans,
  Wat een prachtige foto's!! Schitterend hoe je die molens zo in dat landschap hebt weten te fotograferen. Mooi ook met die lichtval en de weerspiegeling in het water.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed gedaan Frans!!!

  Groeten, Dejan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een mooie molens hebben jullie in Nederland! erg knappe foto's!

  BeantwoordenVerwijderen