woensdag 3 april 2013

Nederland molenland


 Eindelijk was er het afgelopen weekend de zon . Na een aantal weken van koud en somber weer weer eens de camera tevoorschijn gehaald. De groothoeklens op de camera en grijsverloopfilters mee en richting Groot-Ammers in de Alblasserwaard gereden. Rond  het plaatsje Groot Ammers zijn een groot aantal molens te vinden die redelijk vrij staan in het landschap. En het is er veel rustiger dan het vlakbij gelegen Kinderdijk met zijn vele toeristen. Zeker nu met de paasdagen is het daar ontzettend druk.Langs de Ammerse kade zijn aantal molens te vinden die er heel mooi bij staan en veelal op zaterdagen draaien. Dit is de Graaflandse molen met in de achtergrond de Gelkense molen. Nu de lucht opklaarde ontstaan de echte Hollandse luchten die een prachtig landschap opleverde.
Een stukje verder langs de Ammerse kade  staat de Achtkante molen een grondzeiler . Deze staat in de plaats van een in 1800 afgebrande wipmolen . Doordat de licht omstandigheden zo snel en sterk wisselde moest ik vaak de belichting aanpassen en verschillende verloopfilters toepassen.

Een stukje verder bij Langerak staat deze wipmolen de Westermolen. Op het moment dat je hier ziet trok de lucht dicht  en niet veel later kwamen de eerste sneeuwvlokken naar beneden. Doordat de zon vanaf de linkerkant nog scheen, leken de van rechts naderende wolken nog dreigender.


Op de weg terug  naar huis nog even gestopt bij de Broekmolen bij Streefkerk. Juist op het moment dat ik daar aankwam was de molenaar bezig de molen aan het afzeilen .


Even snel als de sneeuwbui er aan kwam verdween deze weer. Waarna de lucht prachtig opklaarde met mooie opbollende wolken.


Doordat de wolken en zon elkaar steeds afwisselde ontstonden er steeds lichte banen in het landschap. Net zo lang gewacht tot de zon precies over de molen schoof en toen afgedrukt.11 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke Hollandse plaatjes. Foto 8 met de spiegelingen is mijn favoriet uit deze serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Frans het lijkt wel of dat jij de wolken kan dirigeren en op afroep kan laten verschijnen,dit zijn toch wel de favoriete foto,s onder de landschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bas de wolken laat ik echt niet op afroep verschijnen , was het maar waar. Het is van te voren buienradar bekijken, op internet de ligging ten opzichte van de zon bekijken. En dan een keuze maken waar je heen gaat. Mijn landschapfoto's zijn dan bijna altijd voorbereid om zo veel mogelijk te weten wat gaat komen.

   gr frans

   Verwijderen
 3. Stuk voor stuk prachtig, Frans. Dit is Holland op z'n mooist. Foto 5 is mijn favoriet. Heel erg mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Frans jij hebt dezelfde trip gemaakt als ik en ook ik heb er een aantal molens op beeld gezet het is daar heerlijk vertoeven en genieten zoals jij met de prachtige Molens
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk herkenbare plekjes Frans. Je hebt een pracht van een Hollandse serie geschoten. Op naar de oranjetipjes maar dan moet het eerst wat warmer worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het zijn echte Hollandse plaatjes, met molens en schitterende wolkenluchten.
  Mooi! Nu de temperatuur nog! Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's, helder en scherp.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtige serie, landschapsfotografie is toch wel een vak apart.
  Mooie opnamen met prachtige composities en fraai belicht, compliment!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker hollandse plaatjes met die mooie blauw met witte wolken luchten en natuurlijk de molens, ze blijven geweldig fotogeniek. Mijn favoriet is de een na laatste staande foto met de reflectie. Dat riet is erg mooi erin en ook die weerspiegeling van molen en wolken in het water. gr Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je laat hier een serie prachtige hollandse platen zien Frans, en dank zij je filters is alles heel goed belicht.
  Bij nr 3 valt de meeuw me op, wat vliegt die op een perfecte plek van je compositie. De wolkenlucht van nr 1 is schitterend, bij nr 6 heb je de dreiging goed gevangen, en nr 8 vind ik de beste met de reflectie van de wolken en de mooie lijn van het riet.
  Complimenten, groeten en een fijn weekend.
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen