woensdag 26 november 2014

Tussen de Lek en Hollandse IJssel ( de Krimenerwaard )

Ingeklemd tussen de rivieren De Lek en Hollandse IJssel ligt de Krimpenerwaard. Een typische Hollandse polder met weilanden, slingerende landwegen en vele sloten. Een mooi gebied als je er oog voor heb maar lastig om behoorlijke landschappen te fotograferen. Dit komt vooral door de vele hoogspanningsmasten die door de polder lopen. Dat betekend altijd goed kijken en net zo lang schuiven met de camera dat de masten buiten beeld vallen .Dus heb ik de afgelopen tijd op verschillende plekken in de polder geprobeerd het polderlandschap mooi te fotograferen. De  plekken zoek ik veelal van te voren uit , waarbij Google maps een handig hulpmiddel is . Zo ben in staat om van te voren de omgeving te bekijken en je keuze maakt waar je foto's gaat maken. Als dan de weersomstandigheden ook nog een beetje meewerken moet het lukken om een aantal geslaagde opnames te maken.

De hier onderstaande foto is genomen op een mistige zomermorgen net na zonsopkomst. Even gevraagd of de fietser rustig het beeld uit wilde lopen.


Tijdens het maken van wat macrofoto's hoorde ik de luchtballon naderen . Had geen tijd om van objectief te wisselen zodat ik gedwongen was om de foto met de macrolens te maken. Een landschapsfoto met de macrolens is dus wel mogelijk.


Deze foto is genomen bij mij aan het einde van de straat waar ik woon . Hier begint de polder en ziet er op de foto heel  indrukwekkend uit , alleen op de foto is niet te zien de hoogspanningsmasten die aan de linkerkant lopen en net buiten het beeld vallen.

Ruim een half uur voor zonsopkomst genomen in de polder. Een vroege wandelaar snapte eerst niet dat ik al bezig was met foto's nemen in het half duister. En verbaasde haar met wat een camera zichtbaar maakt bij een lange belichting van ongeveer15 sec.

Een zomeravond aan de Lek wachtend op het onweer dat was voorspeld. Het dreigde wel maar uiteindelijk geen gedonder en bliksem. Had gehoopt op bliksemflitsen boven de Lek dit keer niet dus.


Het landschap in zwart/wit met daarboven indrukwekkende wolkenluchten .

9 opmerkingen:

 1. Prachtige serie geworden Frans.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat is dit mooi Frans ,wij hopen ook weer eens gauw de polder in te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig ochtendgloren, het licht is nu zo mooi rond zonsopkomst, zeker als het wat kouder wordt. Foto 3,4 en 5 zijn mijn favorieten. Als ik dit zie krijg ik zin om dit weekend ook eens de polder in te gaan....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, welch grandiose Naturaufnahmen.
  ...eine fantastische Fotoserie...
  Liebe Grüße, Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie landschappen Frans, erg mooi om te zien.
  Zelf ben ik daar niet zo goed in.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Naar zulke foto's kan ik blijven kijken. Prachtige serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O wat mooi Frans. Nummers 3, 4 en 5 zijn echte toppers.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Landschappen gaan jou goed af, een moeilijke tak van de sport, maar wel een hele mooie.
  Dit is een prachtige verscheidenheid aan beelden, moeilijk om er een favoriet uit te kiezen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Toch wil ik de een na laatste noemen, mooi en krachtig zwart/wild beeld.
  Complimenten voor deze inspirerende serie.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtige foto's! mist, een zonsop- of zonsondergang.... ze geven de foto veel sfeer. ook reflecties vind ik altijd leuk.
  Foto's 4, 5 en 6 springen er voor mij uit!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen