woensdag 11 september 2013

Icarus blauwtjes in de polder

                

Het heeft even geduurd, maar eindelijk waren ze in augustus weer te vinden op hun slaapplaatsen . Zo onderste boven hangend in het gras rustig de nacht afwachtend . Dus er maar eens een paar pogingen
aan gewaagd om dit kleine blauwe vlindertje op de foto te zetten . Een uur voor zonsondergang als de blauwtjes op hun slaapplaats waren gezocht naar wat plaatsen waar ze een beetje vrij zaten tussen het dorre gras om een rustige achtergrond te krijgen.


Een overzicht hoe de icarussen  gezamenlijk de nacht doorbrengen. Vaak vindt je de vlindertje in groepen bij elkaar in pollen gras.

 
Het blijft leuk om te doen het silhouet fotograferen met in de achtergrond de ondergaande zon. Was even schuiven met het statief om de zon precies achter het blauwtje te krijgen . Dan valt je pas op hoe snel zon ondergaat zodat je nog goed  moet opschieten want voor je het weet is het moment voorbij. Ook ruim onderbelicht zodat een mooi silhouet ontstaat.

 

Terwijl de zon in het westen onder ging komt de volle maan in het oosten weer op. Dus geprobeerd om ook eens het blauwtje met de volle maan op de foto te zetten. Met een klein ledlampje wat bijgelicht om toch nog wat doortekening in de vlinder te krijgen.Nog een poging in het donker gedaan met een ledlampje om nog foto's te maken. Dit in het donker fotograferen met een ledlampje wil ik zeker in de toekomst nog wel een keer gaan doen om weer nieuwe dingen uit te proberen.7 opmerkingen:


 1. Hoi Frans.

  Wat een prachtige opnames van een bijzondere mooie vlinder.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat geweldig weer Frans vooral met die zonsondergang en met een ledlampje is wel een heel leuk idee,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo wat een fraaie serie Frans, heel mooi en wel duidelijk dat jij
  ook een Icarusblauwtjesfan bent.
  Wat een prachtige opnamen heb je gemaakt, echt geweldig.
  Je hele serie is een genoegen om te bekijken, maar een paar springen
  er voor mij uit, foto2 vind ik heel mooi van compositie en heel subtiel.
  De foto met het silhouet is iets wat nog op mijn verlanglijstje staat,
  maar nog mooier vind ik de foto met de maan, wat mooi bijgelicht. Iets wat ik ook zeker nog eens zou willen uitproberen.
  Een prachtige en ook inspirerende blog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is weer een prachtig blog, Frans. Ik vind dat toch zulke mooie vlindertjes. Eigenlijk zijn ze allemaal even mooi, maar die met de ondergaande zon vind ik wel heel bijzonder. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie van het Icarusblauwtje.
  Dit vind ik 1 van de mooiste vlindertjes.
  En weer wat geleerd, ik wist niet dat ze in groepjes een slaapplaats zochten.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Frans. Mooi silhouet gevangen tegen ondergaande zon. Ook de laatste met het oplichten door het ledlampje is fraai, de witte randjes lichten mooi op.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fantastische serie Frans! waarbij het me opvalt hoeveel boeiender foto's toch kunnen zijn als je niet helemaal bovenop je onderwerp kruipt.
  Foto 2 vind ik erg mooi, heel eenvoudig, maar zo sierlijk.
  De 5e knalt er lekker uit, maar voor de hele serie geldt dat het zeer knap gemaakte beelden zijn.
  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen