woensdag 17 april 2013

Op pad

Eindelijk weer eens op pad geweest met de macrolens nu het voorjaar is begonnen. Op de fiets naar het Loetbos hopend dat de padden er al zijn . En er aangekomen was het niet lang  zoeken, ze waren er met tientallen . Overal langs de slootkant en in het groen zaten padden . Doordat het zo lang koud is geweest waren ze allemaal tegelijk tevoorschijn gekomen. Dus snel de camera te voorschijn gehaald en een hoekzoeker erop geplaatst . Met de hoekzoeker is het mogelijk om de camera op de grond te plaatsen en toch door de zoeker te kunnen kijken. Opvallend was dat de padden zich totaal niet stoorde aan mij aanwezigheid en links en rechts langs mij heengekropen. Een stukje meegenomen plastic neergelegd en rustig de de padden benaderd. Geprobeerd de padden zo dicht mogelijk te benaderen om ze van heel dicht bij vast te leggen.

 Rustig steeds dichterbij kruipend om ze heel close in beeld te krijgen. En dan proberen ze handmatig scherp te stellen op de ogen.  Niet echt gemakkelijk omdat ze niet echt stil bleven zitten.





 Om nog dichterbij te komen een tussenring op de camera erbij geplaatst.


 Maar eens een keer scherpgesteld op dit meeliftende mannetje .



 Uiteindelijk heb ik alle drie mijn tussenringen op mijn camera geplaatst om dit oog van een pad te fotograferen. Door dat er een zonnetje stond was er nog net genoeg licht om zonder flits deze foto te maken.



woensdag 3 april 2013

Nederland molenland


 Eindelijk was er het afgelopen weekend de zon . Na een aantal weken van koud en somber weer weer eens de camera tevoorschijn gehaald. De groothoeklens op de camera en grijsverloopfilters mee en richting Groot-Ammers in de Alblasserwaard gereden. Rond  het plaatsje Groot Ammers zijn een groot aantal molens te vinden die redelijk vrij staan in het landschap. En het is er veel rustiger dan het vlakbij gelegen Kinderdijk met zijn vele toeristen. Zeker nu met de paasdagen is het daar ontzettend druk.



Langs de Ammerse kade zijn aantal molens te vinden die er heel mooi bij staan en veelal op zaterdagen draaien. Dit is de Graaflandse molen met in de achtergrond de Gelkense molen. Nu de lucht opklaarde ontstaan de echte Hollandse luchten die een prachtig landschap opleverde.




Een stukje verder langs de Ammerse kade  staat de Achtkante molen een grondzeiler . Deze staat in de plaats van een in 1800 afgebrande wipmolen . Doordat de licht omstandigheden zo snel en sterk wisselde moest ik vaak de belichting aanpassen en verschillende verloopfilters toepassen.









Een stukje verder bij Langerak staat deze wipmolen de Westermolen. Op het moment dat je hier ziet trok de lucht dicht  en niet veel later kwamen de eerste sneeuwvlokken naar beneden. Doordat de zon vanaf de linkerkant nog scheen, leken de van rechts naderende wolken nog dreigender.


Op de weg terug  naar huis nog even gestopt bij de Broekmolen bij Streefkerk. Juist op het moment dat ik daar aankwam was de molenaar bezig de molen aan het afzeilen .


Even snel als de sneeuwbui er aan kwam verdween deze weer. Waarna de lucht prachtig opklaarde met mooie opbollende wolken.


Doordat de wolken en zon elkaar steeds afwisselde ontstonden er steeds lichte banen in het landschap. Net zo lang gewacht tot de zon precies over de molen schoof en toen afgedrukt.